Dinkelscones

Detta recept är inskickat av en av våra läsare! Stort tack till signaturen "Tingeling" för receptet!

Du behöver

  • 4 dl standardmjölk
  • 2 dl valnötskärnor alternativt 1 g saffran
  • 8 dl dinkelmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 1/2 msk bakpulver
  • 100 g smör

Gör så här:

Hacka och blanda ner valnötskärnorna i mjölet. Om du använder saffran skall du värma mjölken och låta det dra under tiden mjölken svalnar.

Blanda mjöl, salt, socker, bakpulver. Smula i smöret. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg, arbeta inte degen för länge då blir de sega. Dela degen i 4 delar och platta ut till kakor, skåra i ett kors. (eventuellt kan mer mjöl behövas för att degen ska kunna hanteras, red:s anm.)

Grädda i 200 grader, 13 minuter.

Servera med plommonmarmelad om du har valnötter i annars med svartvinbärsmarmelad eller björnsbärsmarmelad om du bakat med saffran.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Sara
7 oktober 2012

Jag letade efter dinkel recept. Hade inga valnötskärnor eller saffran. Hade dock i lite kanel. Det blev mums.

Kommentar av Julia
7 december 2011

Mums så gott det blev! Dock tog jag bort strösockret och hade i lite mer smör i stället. Valnötter i scones var hur som helst riktigt lyckat!

Kommentar av vera
11 oktober 2009

kladdig degg men jag har andvänt fullkorns dinkel så de kan ju va de som gör de

Kommentar av MIMIKA
6 september 2009

HEJ OCH GODMORGON!

UTSÖKTA! VI HAR BAKAT OCH NJUTIT AV SCONES MED SAFFRAN FLERA SÖNDAGAR NU OCH DET KOMMER BLI FLER!

Kommentar av Mikkis
26 oktober 2009

MMM, tack för ett dinkelrecept! Tål inte vete men älskar scones! luktar gott ska snart få smaka....(använde hemmagjord mandelmjölk som jag silade ist. f. komjölk. Gillar inte så mkt komjölk.)

Kommentar av Lussekatta
5 juli 2010

Sonen på 10 år har precis satt in plåtarna i ugnen. Han har bakat helt själv!! Ska bli spännande att smaka till kvällsmat. Ett fiffigt sätt att få honom att äta grövre bröd!!(fullkornsdinkel)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...