Dinkelscones

Detta recept är inskickat av en av våra läsare! Stort tack till signaturen "Tingeling" för receptet!

Du behöver

  • 4 dl standardmjölk
  • 2 dl valnötskärnor alternativt 1 g saffran
  • 8 dl dinkelmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 1/2 msk bakpulver
  • 100 g smör

Gör så här:

Hacka och blanda ner valnötskärnorna i mjölet. Om du använder saffran skall du värma mjölken och låta det dra under tiden mjölken svalnar.

Blanda mjöl, salt, socker, bakpulver. Smula i smöret. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg, arbeta inte degen för länge då blir de sega. Dela degen i 4 delar och platta ut till kakor, skåra i ett kors. (eventuellt kan mer mjöl behövas för att degen ska kunna hanteras, red:s anm.)

Grädda i 200 grader, 13 minuter.

Servera med plommonmarmelad om du har valnötter i annars med svartvinbärsmarmelad eller björnsbärsmarmelad om du bakat med saffran.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Sara
7 oktober 2012

Jag letade efter dinkel recept. Hade inga valnötskärnor eller saffran. Hade dock i lite kanel. Det blev mums.

Kommentar av Julia
7 december 2011

Mums så gott det blev! Dock tog jag bort strösockret och hade i lite mer smör i stället. Valnötter i scones var hur som helst riktigt lyckat!

Kommentar av vera
11 oktober 2009

kladdig degg men jag har andvänt fullkorns dinkel så de kan ju va de som gör de

Kommentar av MIMIKA
6 september 2009

HEJ OCH GODMORGON!

UTSÖKTA! VI HAR BAKAT OCH NJUTIT AV SCONES MED SAFFRAN FLERA SÖNDAGAR NU OCH DET KOMMER BLI FLER!

Kommentar av Mikkis
26 oktober 2009

MMM, tack för ett dinkelrecept! Tål inte vete men älskar scones! luktar gott ska snart få smaka....(använde hemmagjord mandelmjölk som jag silade ist. f. komjölk. Gillar inte så mkt komjölk.)

Kommentar av Lussekatta
5 juli 2010

Sonen på 10 år har precis satt in plåtarna i ugnen. Han har bakat helt själv!! Ska bli spännande att smaka till kvällsmat. Ett fiffigt sätt att få honom att äta grövre bröd!!(fullkornsdinkel)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

pajrecept.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...