Glutenfria scones

Gör dessa scones på skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, om du tål det - smaken är fantastiskt god. Detta är ett lite ovanligt recept som ger något smuliga men väldigt goda scones!

Du behöver

  • 50 g smör
  • 160 g havregryn (ren havre) (4 dl)
  • 240 g rent havremjöl eller skrädmjöl (4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung eller råsocker
  • 1/2 dl hackade russin
  • 1 ägg
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1/2 dl solrosfrön

Gör så här:

Om du bakar till någon som är glutenintolerant, se till att använda de rena havreprodukter som brukar finnas på hyllan med det glutenfria sortimentet i butiken.

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp ägget lätt med mjölken. Blanda ner i mjölblandningen tillsammans med smör och morötter. Låt svälla i 15 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader under tiden.

Dela degen i 4 stora eller 8 små kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över solrosfrön. Grädda sconesen mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Servera gärna med en god lagrad ost, som gör sig bra mot sötman från russin och honung.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Sofia Paulsdotter Jönsson, Rinkaby
23 mars 2014

Mycket goda! Gillar skrädmjöl över huvud taget, så detta recept var trevligt!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...