Glutenfria scones

Gör dessa scones på skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, om du tål det - smaken är fantastiskt god. Detta är ett lite ovanligt recept som ger något smuliga men väldigt goda scones!

Du behöver

  • 50 g smör
  • 160 g havregryn (ren havre) (4 dl)
  • 240 g rent havremjöl eller skrädmjöl (4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung eller råsocker
  • 1/2 dl hackade russin
  • 1 ägg
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1/2 dl solrosfrön

Gör så här:

Om du bakar till någon som är glutenintolerant, se till att använda de rena havreprodukter som brukar finnas på hyllan med det glutenfria sortimentet i butiken.

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp ägget lätt med mjölken. Blanda ner i mjölblandningen tillsammans med smör och morötter. Låt svälla i 15 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader under tiden.

Dela degen i 4 stora eller 8 små kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över solrosfrön. Grädda sconesen mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Servera gärna med en god lagrad ost, som gör sig bra mot sötman från russin och honung.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Sofia Paulsdotter Jönsson, Rinkaby
23 mars 2014

Mycket goda! Gillar skrädmjöl över huvud taget, så detta recept var trevligt!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

Ett stor mängd vegetarisk i kosten mår de flesta bra av. Och det är inte så svårt att göra god, vegetarisk eller vegansk mat.

Testa pannkakor som även veganen gillar nästa gång! Kanske prova våfflor utan mjölk eller ägg?

En god linssoppa som förrätt passar fint inte bara till vegetarisk mat utan även till andra rätter.

Eller baka en omgång piroger som passar fint som tilltugg till soppan eller på utflykten.

Pepparochsalt slår gärna ett slag för en god och enkel wok till helgen. Utmärkt mat, inte bara för den som alltid väljer veganskt!

God och grön helg på er!

 veganrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...