Glutenfria scones

Gör dessa scones på skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, om du tål det - smaken är fantastiskt god. Detta är ett lite ovanligt recept som ger något smuliga men väldigt goda scones!

Du behöver

  • 50 g smör
  • 160 g havregryn (ren havre) (4 dl)
  • 240 g rent havremjöl eller skrädmjöl (4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung eller råsocker
  • 1/2 dl hackade russin
  • 1 ägg
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1/2 dl solrosfrön

Gör så här:

Om du bakar till någon som är glutenintolerant, se till att använda de rena havreprodukter som brukar finnas på hyllan med det glutenfria sortimentet i butiken.

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp ägget lätt med mjölken. Blanda ner i mjölblandningen tillsammans med smör och morötter. Låt svälla i 15 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader under tiden.

Dela degen i 4 stora eller 8 små kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över solrosfrön. Grädda sconesen mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Servera gärna med en god lagrad ost, som gör sig bra mot sötman från russin och honung.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Sofia Paulsdotter Jönsson, Rinkaby
23 mars 2014

Mycket goda! Gillar skrädmjöl över huvud taget, så detta recept var trevligt!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se

Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

frukostbullar.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...