Ost- och olivscones

Goda scones med ost och oliver passar både som matig fika och till sallad eller soppa!

Du behöver

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl oliver, svarta, gröna eller blandat
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet tillsammans med olivoljan. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken, oliverna och 1 dl av osten och rör ihop till en deg. Rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Strö ut resten av osten på sconesen.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma med smör och ost eller till soppan!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
29 januari 2011

jag använder bara olja i stället smör vid bak. Det är så lätt att bara trycka ned måttet i mjölet så har man en grop som man fyller med olja så mycket som det skall vara.

Kommentar av Rebecka, 26
13 december 2009

Fantastisk inspirationssajt.

Jag älskar scones - och ännu mer nu!

Kommentar av aeln
3 februari 2010

det var as gott<3<3

Kommentar av Nicko
25 februari 2010

När ska Olivoljan i??? :D

Redaktionens kommentar
Tillsammans med smöret.
Kommentar av Thomas
8 februari 2009

villken underbar sida :)

Redaktionens kommentar
Tack, tack!
Kommentar av Kanel.
22 februari 2009

Hej, det vore rätt bra att få reda på hur många scones det blir så man vet hur man ska anpassa receptet efter antalt vänner.

Redaktionens kommentar
Fyra scones är lagom

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...