Ost- och olivscones

Goda scones med ost och oliver passar både som matig fika och till sallad eller soppa!

Du behöver

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl oliver, svarta, gröna eller blandat
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet tillsammans med olivoljan. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken, oliverna och 1 dl av osten och rör ihop till en deg. Rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Strö ut resten av osten på sconesen.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma med smör och ost eller till soppan!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Dennis
29 januari 2011

jag använder bara olja i stället smör vid bak. Det är så lätt att bara trycka ned måttet i mjölet så har man en grop som man fyller med olja så mycket som det skall vara.

Kommentar av Rebecka, 26
13 december 2009

Fantastisk inspirationssajt.

Jag älskar scones - och ännu mer nu!

Kommentar av aeln
3 februari 2010

det var as gott<3<3

Kommentar av Nicko
25 februari 2010

När ska Olivoljan i??? :D

Redaktionens kommentar
Tillsammans med smöret.
Kommentar av Thomas
8 februari 2009

villken underbar sida :)

Redaktionens kommentar
Tack, tack!
Kommentar av Kanel.
22 februari 2009

Hej, det vore rätt bra att få reda på hur många scones det blir så man vet hur man ska anpassa receptet efter antalt vänner.

Redaktionens kommentar
Fyra scones är lagom

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

Bönor och linser är framtidsmat. Miljöbra, proteinrika och fulla med smak. Billiga mättande och framförallt goda! Och det är länge sedan nu vi bara åt bruna bönor till fläsk …
I grytor och såser kommer smakerna till sin rätt. Gärna i sällskap med mustiga rotfrukter och chili. Dahl, linsgryta eller en currydoftande linsgryta med kokosmjölk? Kanske en rejäl vegogryta med rotfrukter, chili och vita bönor. Gillar du chili kan du prova chili sin carne, en variant av den klassiska rätten. Men nu ännu smakrikare och gjord på quorn som är vegetariskt. Gott som passar de flesta!

 grytrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...