Pepparkaksscones

Kryddiga scones med lite smak av jul. Passar utmärkt med smör och en bit lagrad ost! Svart te till eller varför inte ett glas glögg?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krdm malen kryddnejlika
  • 1/2-1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kryddor och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Kavla ut degen centimetertjockt på en mjölad arbetsyta. Ta ut sconesen med pepparkaksform eller med ett glas.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite kanel och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Svalna något på galler och servera nygräddade och varma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Julhimmel
3 december 2017

Ovanligt o-torra scones jämfört med andra jag gjort som blir torra som mandelkubb. Nästa gång tar jag dock i mer kryddor.

Kommentar av T
7 november 2009

Otroligt gott, försmak på julen så här i november, perfekt. Underbart smart idé med pepparkaksformar; vi tog ett stort hjärta och ett runt glas till bröden, mysigt värre;) Hade och tack!

Kommentar av elsa
12 november 2009

supergott med mögelost!!!

Svar av éSSET
12 februari 2010

tycker inte jag

Svar av the mögelost-hater
8 december 2010

inte jag heller

Kommentar av DM
21 november 2009

Mmmm jättegoda, men 2dl mjölk räckte gott och nog!

Kommentar av Mi
10 juni 2009

Oooh nooooooooooo! Jag råkade ha i en dl salt>.<

Redaktionens kommentar
Lite väl mycket kanske ;)
Svar av Namn/signatur
8 december 2010

jag vet hur dt känns .. jag råkade häva i 2 DECILITER MALEN KRYDDNEJLIKA !! :0

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Julhimmel
3 december 2017

Hur många kryddpåsar köpte du för att få ihop så mycket?!

Kommentar av leija
19 mars 2010

mmm...smaskens!!!

Kommentar av Nettan
17 september 2010

Dessa måste jag verkligen prova... :)

Kommentar av Jessica
25 november 2008

Av någon anledning vaknade jag upp klockan 5 och var klarvaken, så har nyss gjort dessa & de vart jättegoda! :)

Svar av
30 november 2009

Vad kul :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...