Pepparkaksscones

Kryddiga scones med lite smak av jul. Passar utmärkt med smör och en bit lagrad ost! Svart te till eller varför inte ett glas glögg?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krdm malen kryddnejlika
  • 1/2-1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kryddor och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Kavla ut degen centimetertjockt på en mjölad arbetsyta. Ta ut sconesen med pepparkaksform eller med ett glas.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite kanel och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Svalna något på galler och servera nygräddade och varma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av T
7 november 2009

Otroligt gott, försmak på julen så här i november, perfekt. Underbart smart idé med pepparkaksformar; vi tog ett stort hjärta och ett runt glas till bröden, mysigt värre;) Hade och tack!

Kommentar av elsa
12 november 2009

supergott med mögelost!!!

Svar av éSSET
12 februari 2010

tycker inte jag

Svar av the mögelost-hater
8 december 2010

inte jag heller

Kommentar av DM
21 november 2009

Mmmm jättegoda, men 2dl mjölk räckte gott och nog!

Kommentar av Mi
10 juni 2009

Oooh nooooooooooo! Jag råkade ha i en dl salt>.<

Redaktionens kommentar
Lite väl mycket kanske ;)
Svar av Namn/signatur
8 december 2010

jag vet hur dt känns .. jag råkade häva i 2 DECILITER MALEN KRYDDNEJLIKA !! :0

Kommentar av leija
19 mars 2010

mmm...smaskens!!!

Kommentar av Nettan
17 september 2010

Dessa måste jag verkligen prova... :)

Kommentar av Jessica
25 november 2008

Av någon anledning vaknade jag upp klockan 5 och var klarvaken, så har nyss gjort dessa & de vart jättegoda! :)

Svar av
30 november 2009

Vad kul :)


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

Ibland räcker tiden och orken inte för några långkok. Men en god soppa behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.

Prova ett nytt recept där tomat och halloumi lyfter fram fisksmaken och ger en mustigt värmande soppa. Perfekt både som för- och varmrätt, vardag som fest!

 fisksoppa.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...