Pepparkaksscones

Kryddiga scones med lite smak av jul. Passar utmärkt med smör och en bit lagrad ost! Svart te till eller varför inte ett glas glögg?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krdm malen kryddnejlika
  • 1/2-1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kryddor och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Kavla ut degen centimetertjockt på en mjölad arbetsyta. Ta ut sconesen med pepparkaksform eller med ett glas.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite kanel och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Svalna något på galler och servera nygräddade och varma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av T
7 november 2009

Otroligt gott, försmak på julen så här i november, perfekt. Underbart smart idé med pepparkaksformar; vi tog ett stort hjärta och ett runt glas till bröden, mysigt värre;) Hade och tack!

Kommentar av elsa
12 november 2009

supergott med mögelost!!!

Svar av éSSET
12 februari 2010

tycker inte jag

Svar av the mögelost-hater
8 december 2010

inte jag heller

Kommentar av DM
21 november 2009

Mmmm jättegoda, men 2dl mjölk räckte gott och nog!

Kommentar av Mi
10 juni 2009

Oooh nooooooooooo! Jag råkade ha i en dl salt>.<

Redaktionens kommentar
Lite väl mycket kanske ;)
Svar av Namn/signatur
8 december 2010

jag vet hur dt känns .. jag råkade häva i 2 DECILITER MALEN KRYDDNEJLIKA !! :0

Kommentar av leija
19 mars 2010

mmm...smaskens!!!

Kommentar av Nettan
17 september 2010

Dessa måste jag verkligen prova... :)

Kommentar av Jessica
25 november 2008

Av någon anledning vaknade jag upp klockan 5 och var klarvaken, så har nyss gjort dessa & de vart jättegoda! :)

Svar av
30 november 2009

Vad kul :)


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

Ett stor mängd vegetarisk i kosten mår de flesta bra av. Och det är inte så svårt att göra god, vegetarisk eller vegansk mat.

Testa pannkakor som även veganen gillar nästa gång! Kanske prova våfflor utan mjölk eller ägg?

En god linssoppa som förrätt passar fint inte bara till vegetarisk mat utan även till andra rätter.

Eller baka en omgång piroger som passar fint som tilltugg till soppan eller på utflykten.

Pepparochsalt slår gärna ett slag för en god och enkel wok till helgen. Utmärkt mat, inte bara för den som alltid väljer veganskt!

God och grön helg på er!

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...