Pepparkaksscones

Kryddiga scones med lite smak av jul. Passar utmärkt med smör och en bit lagrad ost! Svart te till eller varför inte ett glas glögg?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krdm malen kryddnejlika
  • 1/2-1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kryddor och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Kavla ut degen centimetertjockt på en mjölad arbetsyta. Ta ut sconesen med pepparkaksform eller med ett glas.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite kanel och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Svalna något på galler och servera nygräddade och varma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av T
7 november 2009

Otroligt gott, försmak på julen så här i november, perfekt. Underbart smart idé med pepparkaksformar; vi tog ett stort hjärta och ett runt glas till bröden, mysigt värre;) Hade och tack!

Kommentar av elsa
12 november 2009

supergott med mögelost!!!

Svar av éSSET
12 februari 2010

tycker inte jag

Svar av the mögelost-hater
8 december 2010

inte jag heller

Kommentar av DM
21 november 2009

Mmmm jättegoda, men 2dl mjölk räckte gott och nog!

Kommentar av Mi
10 juni 2009

Oooh nooooooooooo! Jag råkade ha i en dl salt>.<

Redaktionens kommentar
Lite väl mycket kanske ;)
Svar av Namn/signatur
8 december 2010

jag vet hur dt känns .. jag råkade häva i 2 DECILITER MALEN KRYDDNEJLIKA !! :0

Kommentar av leija
19 mars 2010

mmm...smaskens!!!

Kommentar av Nettan
17 september 2010

Dessa måste jag verkligen prova... :)

Kommentar av Jessica
25 november 2008

Av någon anledning vaknade jag upp klockan 5 och var klarvaken, så har nyss gjort dessa & de vart jättegoda! :)

Svar av
30 november 2009

Vad kul :)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...