Rågmjölsscones

Ett recept på nyttiga scones, inskickat av en läsare. Tack till Emilie!

Du behöver

  • 4 ½ dl rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ½ dl matolja (t ex olivolja)
  • 2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela oljan i degen, med fingrarna.

Blanda ner mjölken eller filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i två-tre bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 270 grader i cirka 10 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av :)
29 december 2016

Någon som har näringsvärde/kaloriinnehåll på dessa? :) Tacksam för svar!!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Maria
10 augusti 2015

Det går jättebra att göra en vegansk version av det här receptet också och använda soja-/ris-/mandelmjölk istället för vanlig mjölk/filmjölk. Gott recept!

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
21 februari 2016

Provade mandelmjölk också. Ingen skillnad. Jag trodde inte de kunde vara så smaklösa och platta som första försöket, men det kunde de. Jag bakar mycket med rågmjöl annars men varför sväller de här inte?

Kommentar av Frida
21 januari 2014

Jag gjorde dessa med 1 dl havregryn, 2 dl rågsikt, 1,5 dl grahamsmjöl och hade i russin. Jag bytte även ut oljan till flytande margarin och gräddade på 200 grader i ca 15 minuter (tills de fått fin färg) och de blev jätte goda! :)

Kommentar av osignerat
10 januari 2014

Nyttiga med en halv deciliter olja?

Kommentar av osignerat
16 februari 2013

Mättande!

Kommentar av osignerat
4 december 2012

De här var inte så goda... Väldigt kompakta och smaklösa.

Svar av Namn/signatur
6 januari 2013

använd smör istället för olja och smaksätt med (som nedan) riven morot, nötter eller kanske lite torkad hackad frukt som russin, aprikos, katreinplommon, tranbär etc..

Kommentar av osignerat
7 oktober 2012

Andra gången jag gör dessa, rev i en morot denna gången. Ska bli spännande att få smaka resultatet sen :-)

Kommentar av Emelie
3 augusti 2012

Tack så mycket, kanonrecept! Jag lade i krossade valnötter också, supergott! :)

Kommentar av Malin
15 juli 2012

Jag gjorde dessa scones idag. Hade dock inget rågmjöl men blandade vetemjöl, havregryn, 4-kornskross, solrofrön och linfrön så det blev 4,5 dl.

Bytte ut hälften av olivoljan till flytande margarin och använde sojamjölk.

Dom blev supergoda och känns riktigt nyttiga!

Kommentar av Degarn
22 juli 2011

Kladdig deg fastnade i händerna, sconesarn vart lite torra småbrända och inte så roliga

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...