Rågmjölsscones

Ett recept på nyttiga scones, inskickat av en läsare. Tack till Emilie!

Du behöver

  • 4 ½ dl rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ½ dl matolja (t ex olivolja)
  • 2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela oljan i degen, med fingrarna.

Blanda ner mjölken eller filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i två-tre bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 270 grader i cirka 10 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av :)
29 december 2016

Någon som har näringsvärde/kaloriinnehåll på dessa? :) Tacksam för svar!!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Maria
10 augusti 2015

Det går jättebra att göra en vegansk version av det här receptet också och använda soja-/ris-/mandelmjölk istället för vanlig mjölk/filmjölk. Gott recept!

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
21 februari 2016

Provade mandelmjölk också. Ingen skillnad. Jag trodde inte de kunde vara så smaklösa och platta som första försöket, men det kunde de. Jag bakar mycket med rågmjöl annars men varför sväller de här inte?

Kommentar av Frida
21 januari 2014

Jag gjorde dessa med 1 dl havregryn, 2 dl rågsikt, 1,5 dl grahamsmjöl och hade i russin. Jag bytte även ut oljan till flytande margarin och gräddade på 200 grader i ca 15 minuter (tills de fått fin färg) och de blev jätte goda! :)

Kommentar av osignerat
10 januari 2014

Nyttiga med en halv deciliter olja?

Kommentar av osignerat
16 februari 2013

Mättande!

Kommentar av osignerat
4 december 2012

De här var inte så goda... Väldigt kompakta och smaklösa.

Svar av Namn/signatur
6 januari 2013

använd smör istället för olja och smaksätt med (som nedan) riven morot, nötter eller kanske lite torkad hackad frukt som russin, aprikos, katreinplommon, tranbär etc..

Kommentar av osignerat
7 oktober 2012

Andra gången jag gör dessa, rev i en morot denna gången. Ska bli spännande att få smaka resultatet sen :-)

Kommentar av Emelie
3 augusti 2012

Tack så mycket, kanonrecept! Jag lade i krossade valnötter också, supergott! :)

Kommentar av Malin
15 juli 2012

Jag gjorde dessa scones idag. Hade dock inget rågmjöl men blandade vetemjöl, havregryn, 4-kornskross, solrofrön och linfrön så det blev 4,5 dl.

Bytte ut hälften av olivoljan till flytande margarin och använde sojamjölk.

Dom blev supergoda och känns riktigt nyttiga!

Kommentar av Degarn
22 juli 2011

Kladdig deg fastnade i händerna, sconesarn vart lite torra småbrända och inte så roliga

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

Pasta är möjligheternas mat. De enklaste pastasåserna med ost eller skinka slänger du snabbt ihop till vardags. Eller kanske snabblagad gratäng på bogfläsk eller lax? En god köttfärssås eller broccolisås är också lättlagat. Men till helgen skapar vi festmat med pasta, som lammfärslasagne, fläskfilésås, vegetarisk lasagne eller cannelloni med lax. Servera tillsammans med vitlöksbröd och grönt och helgen är räddad!

 pastarecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...