Rågmjölsscones

Ett recept på nyttiga scones, inskickat av en läsare. Tack till Emilie!

Du behöver

  • 4 ½ dl rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ½ dl matolja (t ex olivolja)
  • 2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela oljan i degen, med fingrarna.

Blanda ner mjölken eller filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i två-tre bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 270 grader i cirka 10 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av :)
29 december 2016

Någon som har näringsvärde/kaloriinnehåll på dessa? :) Tacksam för svar!!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Maria
10 augusti 2015

Det går jättebra att göra en vegansk version av det här receptet också och använda soja-/ris-/mandelmjölk istället för vanlig mjölk/filmjölk. Gott recept!

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
21 februari 2016

Provade mandelmjölk också. Ingen skillnad. Jag trodde inte de kunde vara så smaklösa och platta som första försöket, men det kunde de. Jag bakar mycket med rågmjöl annars men varför sväller de här inte?

Kommentar av Frida
21 januari 2014

Jag gjorde dessa med 1 dl havregryn, 2 dl rågsikt, 1,5 dl grahamsmjöl och hade i russin. Jag bytte även ut oljan till flytande margarin och gräddade på 200 grader i ca 15 minuter (tills de fått fin färg) och de blev jätte goda! :)

Kommentar av osignerat
10 januari 2014

Nyttiga med en halv deciliter olja?

Kommentar av osignerat
16 februari 2013

Mättande!

Kommentar av osignerat
4 december 2012

De här var inte så goda... Väldigt kompakta och smaklösa.

Svar av Namn/signatur
6 januari 2013

använd smör istället för olja och smaksätt med (som nedan) riven morot, nötter eller kanske lite torkad hackad frukt som russin, aprikos, katreinplommon, tranbär etc..

Kommentar av osignerat
7 oktober 2012

Andra gången jag gör dessa, rev i en morot denna gången. Ska bli spännande att få smaka resultatet sen :-)

Kommentar av Emelie
3 augusti 2012

Tack så mycket, kanonrecept! Jag lade i krossade valnötter också, supergott! :)

Kommentar av Malin
15 juli 2012

Jag gjorde dessa scones idag. Hade dock inget rågmjöl men blandade vetemjöl, havregryn, 4-kornskross, solrofrön och linfrön så det blev 4,5 dl.

Bytte ut hälften av olivoljan till flytande margarin och använde sojamjölk.

Dom blev supergoda och känns riktigt nyttiga!

Kommentar av Degarn
22 juli 2011

Kladdig deg fastnade i händerna, sconesarn vart lite torra småbrända och inte så roliga

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...