Bruna scones

Ett 50-talsrecept som håller fint även i dag! Lite grövre mjöl och lite mindre fett än vanligt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl mjölk
  • 20 g smör
  • 150 g grahamsmjöl
  • 135 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk socker

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Arbeta in det kalla smöret till en grynig massa.

Blanda i mjölken och knäda hastigt ihop till en deg.

Dela i två delar och forma till två runda kakor, en centimeter tjocka. Skär korsvis i fyra bitar och nagga med gaffel.

Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper och baka av i 250 grader i cirka 10 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Pehr L
1 mars 2016

Hej,

Hur får du 285 g mjöl att bli en "grynig massa" med hjälp av 20 g smör? Säkert att det inte ska vara 120 g? Jag la nog i minst det dubbla men sedan löste ju mjölken problemet. Använde siktat Dinkel, frasigt och gott.

Kommentar av sconesälskaren
6 augusti 2012

Gjorde dessa med bara grahamsmjöl..otroligt gott o krispigt!

Älskar dem, men hur många kalorier kan dessa innehålla?:)

Kommentar av Bakaren
1 augusti 2011

Helt awesome, ska nog prova det!

Kommentar av LillaMy
13 februari 2011

Kan man ta youghurt eller fil istället för mjölk?

Kommentar av aramia
4 oktober 2009

mmm....

Kommentar av ade
17 november 2009

fungerar väldigt dåligt om man inte tillsätter ca dubbelt så mycket mjöl!

Kommentar av tanya
7 augusti 2010

Oerhört goda! Jag och min sambo har gjort det till en tradition att äta brunch på lördagarna och dessa scones är en av våra favoriter =)

Vi har inte ändrat något i receptet förutom att man kanske slänger i lite extra mjöl då och då. Jag ersätter alla mjölkprodukter med laktosfria produkter, men det lär knappast förändra smaken.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...