Bruna scones

Ett 50-talsrecept som håller fint även i dag! Lite grövre mjöl och lite mindre fett än vanligt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl mjölk
  • 20 g smör
  • 150 g grahamsmjöl
  • 135 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk socker

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Arbeta in det kalla smöret till en grynig massa.

Blanda i mjölken och knäda hastigt ihop till en deg.

Dela i två delar och forma till två runda kakor, en centimeter tjocka. Skär korsvis i fyra bitar och nagga med gaffel.

Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper och baka av i 250 grader i cirka 10 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Pehr L
1 mars 2016

Hej,

Hur får du 285 g mjöl att bli en "grynig massa" med hjälp av 20 g smör? Säkert att det inte ska vara 120 g? Jag la nog i minst det dubbla men sedan löste ju mjölken problemet. Använde siktat Dinkel, frasigt och gott.

Kommentar av sconesälskaren
6 augusti 2012

Gjorde dessa med bara grahamsmjöl..otroligt gott o krispigt!

Älskar dem, men hur många kalorier kan dessa innehålla?:)

Kommentar av Bakaren
1 augusti 2011

Helt awesome, ska nog prova det!

Kommentar av LillaMy
13 februari 2011

Kan man ta youghurt eller fil istället för mjölk?

Kommentar av aramia
4 oktober 2009

mmm....

Kommentar av ade
17 november 2009

fungerar väldigt dåligt om man inte tillsätter ca dubbelt så mycket mjöl!

Kommentar av tanya
7 augusti 2010

Oerhört goda! Jag och min sambo har gjort det till en tradition att äta brunch på lördagarna och dessa scones är en av våra favoriter =)

Vi har inte ändrat något i receptet förutom att man kanske slänger i lite extra mjöl då och då. Jag ersätter alla mjölkprodukter med laktosfria produkter, men det lär knappast förändra smaken.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...