Grova scones

Linfrön, solrosfrön och havregryn gör dessa scones till riktiga vardagshjältar att lysa upp en trist tidagsmorgon med. Servera gärna med honung!

Du behöver

  • 50 g smör
  • 50 g rapsolja (1/2 dl)
  • 300 g rågsikt (5 dl)
  • 80 g havregryn (2 dl)
  • 2 msk linfrön
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 msk honung
  • 2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

Skär smöret i tärningar. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt smör, rapsolja och honung. Finfördela fettet och tillsätt därefter mjölken. Rör hastigt samman till en deg. Kavla ut till cirka 1 1/2-2 cm tjocklek. Ta ut rundlar med hjälp av ett glas eller en form. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225-250 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Servera genast, gärna med smör och honung.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Ann-Sofie
13 januari 2014

Mycket gott.

Andra testetbaket blev utan honung och lite extra smör istället, passar mig mer. Ost på och man är i himlen


Lingon

Hemgjord lingonsylt – enkel lyx som passar till mycket!

Det är ingen konst att koka sin egen lingonsylt. Har du bara turen att hitta bär så får du en sylt med mera bär och bättre smak än någon du kan köpa i affären!

Det är ingen riktig sommar för lingon i år. På många platser kommer skörden att blir liten och bärplockarna får jobba för att fylla korgen.
Men har du turen eller envisheten att plocka några liter lingon får du garanterat lön för mödan. Lingon är goda smaksättare som sätter helt egen prägel inte bara på sylt. Använd lingon i viltskav eller grytor med vilt och svamp. Lingon eller lingonsylt passar perfekt i en krämig pasta eller till köttfärslimpa på viltkött.
Liksom i lingondessert eller den klassiska efterrätten änglamat!
Vill du servera lingon till mat är rårörda lingon ett bra sätt att bevara smaken riktigt fint. Men allra mest klassiskt är såklart hemkokt lingonsylt. Hur du serverar den är upp till dej men några vardagsgissningar är köttbullar, rårakor, pannkakor eller havregrynsgröt… Lycka till i bärskogen!

 kokasylt.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Grytor

Rotfruktsgryta med korv En kryddig gryta som värmer lika bra helg som vardag.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...