Scones utan bakpulver?

Kan man baka scones utan bakpulver?

- Emma

Hej Emma!

Nej, tyvärr... scones behöver någon form av drivmedel. Du kanske kan använda bikarbonat eller hjorthornsalt i stället för bakpulver, men utan någonting som får dem att jäsa upp går det inte.

(Du kan naturligtvis lägga jäst och få någonting som mera liknar brödbullar eller grädda dem utan bakpulver och få en mera kompakt brödbit som inte är lika luftig som scones. Men är det då scones?)

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Björn Eriksson
18 augusti 2013

Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron. Ingrid Eriksson

08-13 57 11 matfragan@svd.se

Googlade efter svaret på frågan, fick detta.

Kommentar av Nisse
21 oktober 2012

Magnus, du verkar svara uppåt väggarna. Ja.... borde väl svaret vara? och heter det inte hjorthornsalt?

Redaktionens kommentar
Ursäkta stavfelet som nu ska vara rättat. Jag räknar scones som ett bakpulverbröd - naturligtvis kan du grädda dem utan men resultatet blir någonting annat. Och är det då fortfarande scones?
Kommentar av Facit
14 januari 2012

Det går alldeles utmärkt att baka utan bakpulver!! Har minsann gjort det i hela mitt liv!!

Svar av Yessi
21 april 2012

Vad har du för recept då?

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Fredde
15 februari 2022

Vanligt recept, råkade glömma bakpulver precis i min deg




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...