Scones utan bakpulver?

Kan man baka scones utan bakpulver?

- Emma

Hej Emma!

Nej, tyvärr... scones behöver någon form av drivmedel. Du kanske kan använda bikarbonat eller hjorthornsalt i stället för bakpulver, men utan någonting som får dem att jäsa upp går det inte.

(Du kan naturligtvis lägga jäst och få någonting som mera liknar brödbullar eller grädda dem utan bakpulver och få en mera kompakt brödbit som inte är lika luftig som scones. Men är det då scones?)

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Björn Eriksson
18 augusti 2013

Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron. Ingrid Eriksson

08-13 57 11 matfragan@svd.se

Googlade efter svaret på frågan, fick detta.

Kommentar av Nisse
21 oktober 2012

Magnus, du verkar svara uppåt väggarna. Ja.... borde väl svaret vara? och heter det inte hjorthornsalt?

Redaktionens kommentar
Ursäkta stavfelet som nu ska vara rättat. Jag räknar scones som ett bakpulverbröd - naturligtvis kan du grädda dem utan men resultatet blir någonting annat. Och är det då fortfarande scones?
Kommentar av Facit
14 januari 2012

Det går alldeles utmärkt att baka utan bakpulver!! Har minsann gjort det i hela mitt liv!!

Svar av Yessi
21 april 2012

Vad har du för recept då?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

Kladdkaka brukar bli den perfekta kakan när det är brådis eller när gästerna kommer oväntat. Och visst är det smidigt med en lättbakad kaka som går fort att grädda.

Men det går att lyfta kladdkakan till en ny nivå, utan mycket ansträngning. Prova ett nytt recept på kladdkaka med tryffel!

Eller testa att laga en god chokladpaj med kladdkakefyllning. Kanske en mjuk chokladkladdkaka serverad med lättvispad grädde?

Nästan lika snabbakade som den klassiska kladdkakan men helt klart elegantare!

Stilfull fika!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...