Fruktscones

Goda, små scones med torkad frukt! Ett recept som passar bra både till fika och som lyxigt mellanmål. Servera med smör, lagrad ost och kanske en klick marmelad.

Du behöver

  • 3 dl filmjölk
  • 100 g smör
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 msk rårörssocker eller muscovadosocker (vanligt socker går också)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

30 små scones

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Klipp aprikoserna i mindre bitar. Blanda ner dem och russinen i degen.

Blanda ner filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Platta, eller kavla ut degen på en mjölad yta till den är cirka en centimeter tjock. Ta ut cirka 30 stycken scones med ett mått, ett glas eller en pepparkaksform. Kakorna ska bli cirka 6-7 centimeter i diameter.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna något och servera sedan nygräddade och varma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anonym!!
18 februari 2010

Ska göra scones nu!

Min bor har inte provat det förut han tycker att det är inte goda men han ska se att de är goda snart!

Så det blir en överaskning!

Jag e själv bara 12!

Kommentar av Anonym!!
18 februari 2010

Det ska bli vanliga scones!!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se


Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

Nötter och mandel är gott och nyttigt. Och en viktig del av kosten för den som äter vegetariskt. Men det går att laga god, vegomat utan nötter. Vegeratiska solrosbollar passar fint i stället för köttbullar och passar såväl vardagens potatismos som helgens klyftpotatis. Variera med goda hirsbiffar och du har vegobiffar med nötig smak som passar både i pitabröd, till vegoburgare och risrätter.

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...