Fruktscones

Goda, små scones med torkad frukt! Ett recept som passar bra både till fika och som lyxigt mellanmål. Servera med smör, lagrad ost och kanske en klick marmelad.

Du behöver

  • 3 dl filmjölk
  • 100 g smör
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 msk rårörssocker eller muscovadosocker (vanligt socker går också)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

30 små scones

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Klipp aprikoserna i mindre bitar. Blanda ner dem och russinen i degen.

Blanda ner filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Platta, eller kavla ut degen på en mjölad yta till den är cirka en centimeter tjock. Ta ut cirka 30 stycken scones med ett mått, ett glas eller en pepparkaksform. Kakorna ska bli cirka 6-7 centimeter i diameter.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna något och servera sedan nygräddade och varma!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anonym!!
18 februari 2010

Ska göra scones nu!

Min bor har inte provat det förut han tycker att det är inte goda men han ska se att de är goda snart!

Så det blir en överaskning!

Jag e själv bara 12!

Kommentar av Anonym!!
18 februari 2010

Det ska bli vanliga scones!!


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

kycklingrecept.nu


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...